Bindvävsmassage

Bindväven har till uppgift att hålla ihop och hålla formen på vår kropp och dess olika delar, men ibland kan det bli för mycket. Vid olika sjukdomstillstånd förändras bindväven. Den blir tät, oelastisk och blodgenomströmningen försämras. Massagen har ett gammalt rykte om sig att vara smärtsam, det kan den också vara i början av en behandling eftersom man är extra känslig då, men efterhand avtar smärtan när bindväven luckras upp.

Vid Bindvävsmassage används en teknik där man med långfingret och ringfingret drar isär bindväven. Varje behandling inleds med en grundbehandling kring bäckenet och ryggslutet. Behandlingen leder till att spännings nivån sänks vilket gör att muskulaturen slappnar av, blodcirkulationen ökar och smärtkänsligheten minskar.

Bindvävsmassage rekommenderas som kompletterande eller som ensam behandling vid vissa speciella sjukdomstillstånd, t.ex. kroniska inflammationssjukdomar som reumatism, fibromyalgi.
Vid behov under en Relaxmassage kompletterar jag ofta med en stunds Bindvävsmassage.

Metoden att massera bindväven utvecklades i Tyskland av sjukgymnasten Elisabeth Dicke 1885-1952). Hon hade själv problem med blodcirkulationen, i ett ben. Läkarna ville amputera, men Dicke vägrade, började behandla sig själv och blev bra i sitt ben. I samarbete med läkare utvecklade hon sedan metoden.
Gå tillbaka